Friese tjotters in Tasmanië niet waterdicht

08 feb 2017 - 11:25

De drie tjotters van Stichting Friese Tjottervloot hebben te lijden gekregen van de reis naar Australië. De tjotters zijn daar vanwege het feit dat Tasmanië 375 jaar geleden ontdekt werd door Abel Tasman. De tjotters werden in een speciale container naar Tasmanië gebracht om te voorkomen dat ze zouden uitdrogen. Maar de schepen moesten in Tasmanië in quarantaine worden geplaatst en werden opgeslagen in een droge, warme loods. Het hout is daardoor gekrompen. Eenmaal in het het water kwam één van de tjotters vol water te staan. 

Volgens Klaas Smit van de stichting zal het hout vanzelf helen, maar het is niet duidelijk of alle drie scheepjes met het festival, dat van 10 tot 13 februari wordt gehouden, kunnen varen. 

Smit maakt zich niet al te grote zorgen. De tjotters zullen waarschijnlijk wel op het binnenwater kunnen varen. Ze kunnen alleen niet het buitenwater op. Volgens Smit is er veel belangstelling voor de houten zeilscheepjes, vooral onder Friezen 'om utens'. Er worden zo'n 200.00 mensen verwacht op het festival. Ook in Friesland neemt de belangstelling toe. Vorig jaar kreeg de stichting onderdak in het nieuwe zeilcentrum in Heeg. Vooral jongeren vinden het volgens Smit mooi om in een tjotter te leren zeilen. De stichting is opgericht om de historie van de tjotter te bewaren. De vloot van de stichting bestaat uit elf tjotters. 

Trefwoorden: 
Tasmanië tjotters
(Advertentie)
(Advertentie)