Petitie voor erkenning Bildtse taal overhandigd in Den Haag

07 feb 2017 - 18:31

Een delegatie van acht inwoners van Het Bildt overhandigde dinsdagmiddag in Den Haag een petitie over de Bildtse taal. Ze hopen hiermee toch noch officiële erkenning voor het Bildts te krijgen. De petitie heeft 1.310 handtekeningen gekregen.

De initiatiefnemers, onder de naam Bildts Aigene, zijn bezorgd over de Bildtse taal. Volgend jaar gaat de gemeente Het Bildt met Menameradiel en Franekeradeel op in fusiegemeente Waadhoeke. Ze zijn bang dat het Bildts in de knel komt als niet officieel is vastgelegd dat het een streektaal is.

Stellingwerfs

Die erkenning heeft bijvoorbeeld het Stellingwerfs wel. Dat is vastgelegd in het 'Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden'. De Taalunie heeft de minister evenwel geadviseerd om het Bildts niet op die lijst te zetten.

Of de petitie om daar wat aan te doen iets uithaalt, wordt woensdag duidelijk. Dan praat de Tweede Kamer plenair over de herindeling in de Waadhoeke, maar ook over die van Leeuwarden/Leeuwarderadeel en twee herindelingen in Groningen. Er is woensdag een uur voor het debat uitgetrokken.

Trefwoorden: 
erkenning Bildts petitie
(Advertentie)
(Advertentie)