Platform: "Pak rode Amerikaanse eekhoorntjes aan"

06 feb 2017 - 14:33

Wilfred Reinhold van het Platform Stop Invasieve Exoten wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een vrouw uit Jelsum dwingt om vier Amerikaanse rode eekhoorntjes uit het Leeuwarder Bos bij Jelsum te halen. De eekhoorntjes zijn volgens Reinhold in 2015 bij de vrouw ontsnapt en worden sinds die tijd regelmatig gezien in het Leeuwarder Bos.

Reinhold vreest dat de Amerikaanse eekhoorntjes de inheemse variant gaan overheersene. Het platform heeft de NVWA eerder gevraagd om in te grijpen, maar die zou dat tot dusver weigeren.

Reinhold wil nu met een bezwaarschrijft alsnog afdwingen dat de NVWA ingrijpt. De NVWA kon nog niet reageren. De rode eekhoorn staat op de lijst van 90 exoten die volgens deskundigen moeten worden aangepakt. De rode Amerikaanse eekhoorn wordt wel als huisdier gehouden. "Ze vormen een risico voor de inheemse eekhoorn", stelt Reinhold. "Die beconcurreren ze om voedsel en territorium. Ze kunnen ook ziektes bij zich dragen waar onze eekhoorntjes aan bezwijken, terwijl ze er zelf geen last van hebben."

(advertinsje)