Op deze Friezen kun je in maart stemmen bij de verkiezingen

03 feb 2017 - 19:46

Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Liefst 28 partijen doen mee. Bij de kandidaten zitten ook een aantal Friezen. Wij hebben de verkiesbare Friese Tweede Kamerleden (Friezen en Friezen buiten Friesland) op een rijtje zetten, voor zover die op dit moment bekend zijn.

Verkiesbare Friese Tweede Kamerleden:
 

CDA
 

1. Sybrand van Haersma Buma (Fries om utens)
De hoogste Fries op de lijst van verkiesbare Tweede Kamerleden is Sybrand van Haersma Buma, op dit moment ook de fractievoorzitter in de Tweede kamer. Haersma Buma werd in 1965 geboren in Workum en studeerde rechten in Groningen en Cambridge. Sinds 2012 is hij partijleider van het CDA.

8. Harry van der Molen (Ljouwert)
Op plaats 8 vinden wij Harry van der Molen uit Leeuwarden terug. Van der Molen (1980) is sinds 2014 wethouder van de gemeente Leeuwarden. Hij is verantwoordelijk voor armoedebeleid, jeugdwerkloosheid en onderwijs. Voor zijn tijd als wethouder was hij ook politiek actief als voorzitter van de jongerenafdeling van het CDA en gemeenteraadslid.

31. Esther Hanemaaijer (Dokkum)  Esther Hanemaaijer (1975) woont in Dokkum, is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze werd in 2010 gekozen in de gemeenteraad van Dongeradiel. Drie jaar later werd Hanemaaijer fractievoorzitter en ook lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen.

PvdA

20. Christa Oosterbaan (Skylge)
De hoogste Fries op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid is Christa Oosterbaan van Terschelling. Oosterbaan (1976) volgde op het eiland de zeevaartschool en werkte een aantal jaren bij een maritiem uitzendbureau. Sinds 2010 zit ze in de gemeenteraad op Terschelling. Oosterbaan wil zich vooral ook richten op het onderwerp klimaatverandering.

51. Jelmer Staal (Ljouwert)Op de 51e plaats bij de PvdA staat Jelmer Staal uit Leeuwarden. Staal, geboren in 1986, heeft de afgelopen tien jaar in de Leeuwarder gemeenteraad gezeten. Vorig jaar nam hij afscheid van de raad. Hij wil nu voor zijn partij in de Tweede Kamer komen.

71. Marco Keizer (Drachten)

Marco Keizer (1989) woont in Drachten en werkt als belastingadviseur. Hij was in Kollumlân actief als secretaris en campagneleider voor de lokale PvdA-afdeling.

75. Foppe de Haan (Nes)

Foppe de Haan (1943) is lijstduwer voor de PvdA. Een naam die eigenlijk geen introductie nodig heeft. Oud-trainer van SC Heerenveen en bondscoach van Jong Oranje. De Haan heeft al aangegeven niet de Kamer in te gaan.

ChristenUnie

1. Gert-Jan Segers (Fries om utens)
Fractievoorzitter Gert-Jan Segers (1969) van de ChristenUnie groeide op in Leeuwarden. Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij politicology in Leiden. Sinds 2012 is Segers lid van de Tweede Kamer. Daarvoor werkte hij een poos in Egypte, als coördinator van een christelijk centrum in Caïro. Segers is getrouwd en heeft drie dochters.

11. Gerben Huisman (Ljouwert)De hoogst genoteerde Fries bij de ChristenUnie is Gerben Huisman uit Leeuwarden. Huisman (1977) werkt sinds 2009 bij de provincie Fryslân en is griffier van Provinciale Staten. Gerben Huisman is getrouwd en heeft twee kinderen.

46. Anja Haga (Dokkum)

Anja Haga (1976) zat zeven jaar voor de ChristenUnie in Provinciale Staten tot ze in 2015 wethouder in Arnhem werd. Ze woont nog altijd in Dokkum, maar verblijft doordeweeks in Gelderland.

50. Orlando Bottenbley (Drachten)

p>Orlando Bottenbley (1951) werd bekend als predikant van de Bethel kerk in Drachten. Onder zijn leiding groeide deze baptistengemeente uit tot een megakerk met kerkgangers uit heel Fryslân.

SGP
 

19. Tom Bakker (Driezum)

Tom Bakker uit Driezum is fractievoorzitter van de SGP in de gemeente Dantumadiel. Bakker werkt als docent op de Eben Haëzerschool in Drachten. Bakker heeft zich nu beschikbaar gesteld voor een zetel in de Tweede Kamer.

VVD

3. Halbe Zijlstra (Fries om utens)
De hoogste Fries op de kandidatenlijst van de VVD is Halbe Zijlstra. Zijlstra (1969) is geboren in Oosterwolde en studeerde sociology en marketing aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij zat lange tijd in de gemeenteraad van Utrecht, waarna hij in 2006 voor het eerst in de Tweede Kamer kwam. Van 2010 tot 2012 was hij staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap in het kabinet-Rutte 1.

10. Malik Azmani (Fries om utens)Op de tiende plaats van de VVD staat Malik Azmani (1976). Azmani is geboren in Heerenveen en woont nu in Dalfsen. In Groningen studeerde hij Nederlands recht. Sinds 2010 heeft Azmani een zetel in de Tweede Kamer.

11. Dennis Wiersma (Fries om utens) Dennis Wiersma (1986) is met een elfde plaats de hoogste binnenkomer op de kandidatenlijst van de VVD. Wiersma is geboren in Franeker en woont nu in Utrecht. Op dit moment werkt hij bij een pensioenfonds. Dennis Wiersma zet in op jeugdwerkloosheid en banen.

18. Aukje de Vries (Ljouwert)
Aukje de Vries (1964) is geboren in Leeuwarden en al jaren lid van de VVD. De Leeuwarder politika is intussen al vier jaar Kamerlid. Daarvoor zat ze in Provinciale Staten en was ze gemeenteraadslid in Leeuwarden.

PVV

5. Sietse Fritsma (Fries om utens)Sietse Fritsma (1972) zit al sinds 2006 in de Tweede Kamer voor de PVV. Fritsma is geboren in Franeker en woont tegenwoordig in Den haag. Hij studeerde sociale geografie in Groningen. Fritsma publiceerde in 2007 zijn boek De Immigratieramp van Nederland.

25. Max Aardema (Drachten)
Max Aardema is 52 jaar en woont in Drachten. Hij staat op de 25e plaats van de kandidatenlijst van de PVV. Sinds 2011 zit hij in Provinciale Staten. Aardema is actief op het gebied van bestuur, milieu, ruimte en wonen.

GroenLinks

16. Wim-Jan Renkema (Fries om utens) Wim-Jan Renkema (Fries om utens) Wim Jan Renkema (1968) werd geboren in Drachten en is sinds 1990 lid van Groenlinks. Hij werkte onder andere als rector, onderwijsinspecteur en directeur. Nu is hij voorzitter van het college van bestuur van een scholenkoepel.

19. Isabelle Diks (Ljouwert)
Isabelle Diks (1965) is al negen jaar wethouder in Leeuwarden. Sinds 1994 is ze actief voor GroenLinks, eerst als gemeenteraadslid in Apeldoorn en als statenlid in Gelderland. In 2008 was ze een paar maanden Tweede kamerlid als vervanger van Mariko Peters. Diks houdt zich doende met duurzaamheid, recreatie en toerisme.

SP

40. Fenna Feenstra (Snits)

Fenna Feenstra (1970) woont in Sneek en is docent aan het Hanze Institute of Technology. Ze zit sinds 2012 voor de SP in Provinciale Staten en is fractievoorzitter.

48. Hillie de Koe (De Lemmer)

Hillie de Koe (1965) uit Lemmer staat op plaats 48 van de regionale lijst. Ze heeft het conservatorium gedaan en is intussen acht jaar werkzaam als beleidsmedewerker van de SP Statenfractie.

D66

4. Pia Dijkstra (Fries om utens)

Pia Dijkstra (1954) is geboren in Franeker en woont op dit moment in Utrecht. Dijkstra is al zes jaar actief als lid van de Tweede Kamer. Ze presenteerde ook jarenlang het NOS journaal op televisie en andere programma's bij de AVRO.

41. Sietze Schukking (Jirnsum)

Op plaats 41 van de lijst van D66 vinden we Sietze Schukking uit Jirnsum. Ondernemer en actief voor D66 in Friesland en als bestuurslid.

Partij voor de Dieren

26. Rinie van der Zanden (Reitsum) Rinie van der Zanden uit Reitsum is al meer dan twee jaar lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in Fryslân. Van der Zanden is al jaren actief lid van de Friese afdeling van de partij.

50PLUS

11. Theun Wiersma (Drachten)
Theun Wiersma is de hoogste Friese kandidaat voor de Tweede Kamerfractie van 50PLUS. Wiersma komt uit Drachten en werkt bij It Fryske Gea. Daar is hij hoofd afdeling verenigingszaken en communicatie.

40. Dick de Vries (Stavoren)
Doeke Pieter (Dick) de Vries is 51 jaar en woont in Stavoren. Hij is lijstduwer en staat op plaats 40 van de kandidatenlijst van 50PLUS.
De Vries werkt sinds 2015 voor de Statenfractie van 50PLUS Friesland en was daarvoor manager van het partijbureau van 50PLUS.

GeenPeil

1. Jan Dijkgraaf (Eastergea)
Jan Dijkgraaf (1962) maakte in december bekend dat hij lijsttrekker wordt van de nieuw opgerichte partij GeenPeil. Dijkgraaf begon zijn carrière in Rotterdam en Den Haag. Ook werkte hij een tijdlang als hoofdredacteur van omroep PowNed. Dijkgraaf woont in Eesterga. bij Lemmer.

Nieuwe Wegen

2. Jacques Monasch (Snits)
Jacques Monasch (1962) was sinds 2010 lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Begin november 2016 verliet hij de partij om Nieuwe Wegen op te richten. Sinds die tijd vormt hij in de Tweede Kamer een eenmansfractie. Monasch studeerde bestuurskunde en economie in Groningen en Essex.

10. Sietze Jan Dijkstra (Fries om utens)

Sietze Jan Dijkstra staat op de tiende plaats van de kandidatenlijst van Nieuwe Wegen. Dijkstra studeerde Nederlands recht en werkt als advocaat in Den Haag. Hij komt oorspronkelijk uit Drachten maar woont nu in Zoetermeer.

15. David de Jong (Drachten)David de Jong is 26 jaar en studeert Maatschappellijk werk en Dienstverleding aan de NHL in Leeuwarden. Zijn ambitie is het contact tussen burger en politiek te herstellen. De Jong wil het sociale terugbrengen, "Samen als Nederlanders", zegt hij. David de Jong komt uit Drachten.

20. Eddy Komdeur (Snits)Sneker Eddy Komdeur staat op de twintigste plaats van de kandidatenlijst van Nieuwe Wegen. Komdeur heeft veel ervaring in de bankwereld. Momenteel werkt hij als fraude-analist.

Libertarische Partij

10. Klaas Johan Wassenaar

Klaas Johan Wassenaar komt uit Leeuwarden en werkt in de IC-sector. Hij was eerder lijsttrekker voor de LP bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in Friesland.

15. Marinus van der Wal (Kollumersweach)

Op nummer 15 van de lijst van de Libertarische Partij staat Marinus van der Wal. Wij woont in Kollumerzwaag en is allround software engineer.

17. Bertus Woudwijk (Burgum)

Bertus Woudwijk komt uit Drachten en heeft onlangs zijn diploma gehaald op het Drachtster Lyceum.

Forum voor democratie

2. Theo Upt Hiddema (Holwert)

Theo Hiddema komt uit Holwerd en staat op plaats twee van de kieslijst van het Forum voor Democratie. De bekende strafrechtadvocaat begon in 1981 zijn eigen eigen praktijk en werd bekend van grote zaken zoals De Bende van Venlo en de moord op Pim Fortuyn.

(Advertentie)
(Advertentie)