Werkstraf geëisd tegen echtpaar uit Sneek voor vals geld

31 jan 2017 - 20:43
Foto: Twitter, @politie_lwdn

Een echtpaar uit Sneek heeft kans op een werkstraf, als straf voor het in omloop brengen van vals geld. De 34-jarige man en zijn 36-jarige vrouw zouden tussen april en juli 2015 op verschillende plaatsen valse briefjes van 50 hebben gebruikt. Het zou in totaal om bijna tweehonderd van die briefjes gaan. 

Ze bestelden de valse bankbiljetten op internet in Italië. Dat deden ze op een 'TOR-netwurk', ook wel het 'dark web' genoemd, voor anonieme communicatie. De Snekers kregen de biljetten voor een bedrag van vijftien euro, en verkochten ze voor 20 euro per stuk. 

De man en vrouw gebruikten het valse geld om spullen zoals iPads, gamecomputers en mobiele telefoons te kopen via Marktplaats.

Het spul werd met vals geld betaald, om het daarna weer door te verkopen en in ruil echt geld te ontvangen. Het stel ging behoorlijk slim te werk. Ze zochten contact met de verkopers via een niet te traceren prepaid telefoon. Als ze betaalden, legden ze een echt bankbiljet van tien euro bovenop de stapel, zodat de valse briefjes van 50 niet zouden opvallen. De Sneker probeerden zo hun financiële problemen op te lossen. 

Intussen staan de zaken er financieel een stuk beter voor. De verdachten hebben hun woning verkocht en een betalingsregeling met de Belastingsdienst getroffen. Zes mensen hebben aangifte tegen het stel gedaan. Drie mensen hebben een schadevergoeding ingediend, van in totaal 1390 euro. Officier van justitie Henk Mous eiste voor de vrouw een werkstraf van 160 uren en veertig dagen celstraf, waarvan dertig voorwaardelijk. 

Voor de man eiste Mous een hogere straf, dit omdat de man een strafblad heeft en nog in zijn proeftijd zit. De officier eiste 240 uren werkstraf en een celstraf van 119 dagen waarvan negentig voorwaardelijk. De celstraffen zijn voor beide verdachten hetzelfde als het aantal dagen dat ze in voorarrest zaten. De rechtbank doet op 14 februari een uitspraak. 

(Advertentie)
(Advertentie)