Minister neemt nog voor verkiezingen besluit over Westgat

31 jan 2017 - 19:10
Kotters yn de haven fan Lauwerseach - Foto: Google Street View

Minister Melanie Schultz van Haegen neemt nog voor de verkiezingen op 15 maart een besluit over het wel of niet uitbaggeren van het Westgat. Dit is de vaargeul van Lauwersoog naar de Noordzee. De minister heeft dat aan het provinciebestuur van Groningen laten weten, schrijft RTV Noord.

De vaargeul is dichtgeslibt waardoor de bereikbaarheid van de haven van Lauwersoog gevaar loopt. Als het Westgat wordt uitgebaggerd, dan komen de vissers uit Urk weer naar Lauwersoog. Dat hebben ze beloofd.  

Door het wegblijven van de grote vissersschepen is de haven van Lauwersoog elk jaar een omzet van 28 miljoen euro misgelopen. De pronvincie Groningen, de gemeente De Marne en de haven van Lauwersoog hebben nu een plan van aanpak gemaakt en naar de ministerd gestuurd. Daarin betalen de vissers en de gemeente het baggeren. De provincie Groningen betaalt de aanvraag van vergunningen, en de evaluatie. Het enige dat het ministerie nog moet doen, is de zeebodem in de gaten houden om te zo te bekijken welke gevolgen het baggeren heeft voor het systeem van geulen en zandbanken.

(Advertentie)
(Advertentie)