Zeehond met ingegroeid net is succesvol geopereerd

31 jan 2017 - 15:32

"Mijn hart brak, het was zo zielig" vertelt Paulus Brouwer over de zeehond die hij onlangs op Ameland heeft gered. "Het beest had ik al een paar dagen zien liggen bij Paal 24. Eerst dacht ik dat 'ie wel weer in zee zou gaan bij hoog water, maar toen het beest er nog steeds lag, ben ik met mijn neef Paul Metz gaan kijken. Hij bleek helemaal verstrikt in netten, het touw was zelfs in de huid gegroeid. We konden het arme beest echter niet benaderen, hij was des duivels. En geloof me, een beet van een zeehond voel je de rest van je leven."

Operatie

Brouwer belde met Staatsbosbeheer en zei dat ze snel moesten komen omdat het water al opkwam. Met vijf man hebben ze een kist over het beest gesmeten en toen kon hij naar de zeehondencrèche in Pieterburen worden gebracht. "Daar is de zeehond maandag geopereerd, met succes gelukkig. Het bleek dat het net al drie centimeter was ingegroeid, dus dat heeft er ook al een tijd gezeten. Hij was bovendien erg hongerig. Op het strand kon ik al horen dat hij niet goed kon ademen, hij hijgde alsof zijn keel was dichtgeknepen."

Schrikbarend

Brouwer komt veel op het strand met zijn jeep. "Driekwart van de tijd rijd ik rond en zie en hoor ik veel. Maar zoiets had ik nog nooit gezien. Helaas is het schrikbarend hoeveel zeehonden slachtoffer worden van de netten."

Trefwoorden: 
Pieterburen zeehond Ameland
(Advertentie)
(Advertentie)