Jeugd helpt politie bij aanpak criminaliteit

31 jan 2017 - 12:15

Zo'n 40 jongeren van onder andere het Comenius in Leeuwarden, ROC Friese Poort en het Drachtster Lyceum steunen de politie Noord-Nederland bij de aanpak van criminaliteit. Via de pilot 'Teenage Crimefighters' wil de politie van jongeren tussen de 16 en 18 jaar leren hoe ze zich in de digitale wereld bewegen. De jongeren krijgen incidenten voorgelegd waarbij de politie wil weten hoe ze dat met de hulp van nieuwe media zouden oplossen. De eerste zaak waarnaar ze kijken, is die van de moordpoging op de directeur van Clafis, Bert Jonker.

Bert Jonker werd begin januari beschoten op het parkeerterrein bij Thialf in Heerenfeen. Volgens de politie krijgen de jongeren alleen geen inzicht in de onderzoeksgegevens.

Pilot

Afgelopen jaar is er een verkennend onderzoek geweest naar de mogelijkheden om jongeren in te schakelen. Het electoraat Cybersafety van NHL Hogeschool en de politieacademie brachten in kaart op wel gebied de inzet mogelijk en wenselijk was. Na deze verkenning is de pilot nu opgestart en die duurt tot en met juni. Daarna volgt een evaluatie.

Social media

Max Daniel van de politie Noord-Nederland zegt dat de jeugd wat toe kan voegen aan de kennis van digitale rechercheurs. "De jeugd gaat echter anders om met internet en social media. Je ziet in dat gebruik al verschillen tussen jongeren van 15 en zeg 20. Ik wil graag weten waar zij bijvoorbeeld hun informatie over een misdrijf kunnen vinden." 

Politiemensen en de jongeren ontmoeten elkaar op een speciaal ontwikkeld digitaal platform en op bijeenkomsten.

(Advertentie)
(Advertentie)