Vogelwachters willen na eerste ei niet verder zoeken

30 jan 2017 - 21:42

De bond van Friese vogelwachten BFVW zal dit jaar geen ontheffing aanvragen voor het eierzoeken. Dat betekent nu dat voor de derde keer op een rij niet naar eieren mag worden gezocht. Dat werd maandagavond duidelijk in een extra ledenbijeenkomst van het BFVW. 

De strijd om het eerste kievitsei blijft wel. De vogelwachten willen in alle gemeentes een eerste kievitsei zoeken. Ze gaan alleen in de eigen gemeente het veld op tot uiterlijk 5 april. De ceremonies die horen bij het vinden van het eerste kievitsei zijn buiten het veld en bescheiden.

Twee jaar geleden blokkeerde de Raad van State de vergunning die de provincie afgegeven had en vorig jaar gaf de provincie zelfs geen toestemming. Het gaat niet goed met de kievit en het eierzoeken is niet goed voor de vogelstand.

Volgens de BFVW-voorzitter Algra zorgt de weigering van het eierzoeken er wel voor dat er ook minder nazorgers zijn. ''De meesten hebben het eierzoeken als hobby en zien de nazorg als hun plicht, maar er is wel een groep die niet aan nazorg doet wanneer ze niet mogen eierzoeken.''

Trefwoorden: 
BFVW eierzoeken
(advertinsje)