Drachtster doet als eerste para-atleet mee aan Frysman

30 jan 2017 - 06:29

Gerrit Dijkstra uit Drachten wordt de eerste para-atleet die meedoet aan de triathlon Frysman op 8 juli. Dijkstra heeft drie dwarslaesies. Zwemmen lukt hem heel goed, en de 3,8 kilometer zijn dan ook geen probleem. De 180 kilometer die de anderen moeten fietsen legt hij met de handbike af. De marathon doet hij met zijn wheeler, een sportieve rolstoel.

Gerrit Dijkstra is al druk in training. Met zijn personal trainer Maico is hij bezig zijn spieren sterker te maken. Het resultaat is er naar en Gerrit wordt steeds sneller.

"Een doel in het leven hebben". Dat is voor Dijkstra de reden om mee te doen. "En laten zien aan anderen dat, al heb je een beperking, je dan alsnog alles kunt doen. Dat is mijn drijfveer. In mijn hoofd kan ik alles."

Bang voor parcours

Dijkstra wilde na het zien van de eerste editie al graag een keer meedoen aan Frysman. Omdat hij bang was voor het parcours, veel gras en zandpaden, liet hij het erbij zitten. Tot het moment dat hij bij toeval een keer liet vallen dat hij toch graag mee wilde doen. 

Dat werd gehoord door iemand van de organisatie. Die zei dat alles mogelijk was. Dat zijn handicap geen probleem was en dat voor de mogelijke problemen op het parcours gewoon een oplossing komt.

Paralympische Spelen

Dijkstra wil bewijzen dat ook voor mensen met een handicap alles mogelijk is. Zo kijkt hij ook met een schuin oog naar de Paralympische Spelen van 2020. Al is hij realistisch: "Ik heb een heel groot nadeel: de nummers 1 en 2 van de Paralympische Spelen van vorig jaar heb ik voor mij zitten. Als ik ze wil inhalen, moet ik wel 20 minuten sneller zijn op de triathlon. Maar dat wil ik uiteraard wel gaan proberen." 

Hij zou graag mee willen doen aan de Paralympische Spelen. Nu eerst de Frysman. Dijkstra hoopt de triathlon in 12 uur te volbrengen. 

(Advertentie)
(Advertentie)