Wüst verslaat rivale Sablikova op 3 kilometer

29 jan 2017 - 17:23
Ireen Wüst - Foto: awfoto.nl

Ireen Wüst heeft zondag bij de vijfde wereldbeker in Berlijn ook de 3000 meter op haar naam geschreven. De olympisch schaatskampioene op deze afstand eindigde in de derde rit in een tijd van 4.01,77. In de achtste en laatste race kon wereldkampioene Martina Sablikova uit Tsjechië daar niet aan tippen. Ze moest met 4.02,38 genoegen nemen met zilver. De Russin Anna Joerakova pakte brons (4.04,64).

In het gecombineerde wereldbekerklassement over 3000 en 5000 meter bleef Sablikova nog wel royaal aan de leiding. Wüst, die zaterdag in Berlijn al de 1500 meter won, staat zevende in die rangschikking. Nederlands allroundkampioene Marije Joling belandde zondag met een tijd van 4.05,56 op de vierde plek, gevolgd door Antoinette de Jong op de vijfde plek (4.06,20).

Fysieke hardheid

Wüst eindigde eerder dit wereldbekerseizoen nog niet op het podium van de 3000 meter. In het begin van deze winter miste de dertigjarige kopvrouw van Justlease.nl nog de nodige fysieke hardheid om deze afstand goed door te komen.

Bij de NK afstanden eind december in Thialf bleek haar uithoudingsvermogen sterk verbeterd en pakte ze goud in 4.02,31. Ruim een week later was Wüst in Heerenveen bij het door haar gewonnen EK allround haar grote rivale Sablikova ook al te snel af op de 3 kilometer: 4.03,93 tegen 4.04,73.

Wereldtitel

Met haar zesde wereldbekerzege op de 3000 meter en de eerste sinds december 2014 stelde Wüst haar kandidatuur voor de wereldtitel op deze afstand bij de WK in Zuid-Korea (9-12 februari). De viervoudig olympisch kampioene gaat op de olympische baan in Gangneung op de 1500 meter en op de ploegachtervolging eveneens voor goud.

Veel vertrouwen

De blikvanger van Justlease.nl vertrekt maandag naar Zuid-Korea. "Ik ben klaar voor de WK'', liet de dertigjarige schaatsster bij de NOS monter weten. "Ik ga met een goed gevoel en veel vertrouwen op reis'', verzekerde Wüst, die ook op de ploegachtervolging voor goud gaat. "Ik verwacht een jaar voor de Olympische Spelen een spannend toernooi. Op een nog onbekende, nieuwe baan, ja, maar dat geldt voor iedereen. Ik heb er in elk geval heel veel zin in.''

Vermoeidheid

Wüst was zaterdag na haar zege op de 1500 meter nogal ontevreden over haar manier van schaatsen. Een dag later gaf de 3000 meter, met haar Tsjechische rivale Martina Sablikova als tweede, haar meer voldoening. "Alleen in de laatste twee rondjes liepen mijn tijden iets op. Dat kwam waarschijnlijk door vermoeidheid van de laatste drukke weken. Die zal bij de WK afstanden echter wel weg zijn.''

(Advertentie)
(Advertentie)