"Snelvaren en waterskiën moeten kunnen op Burgumer Mar"

28 jan 2017 - 20:37

Als het aan de werkgroep Boatfunsports ligt wordt er de komende zomer weer gewaterskied op het Burgumer Mar. Het snelvaren - en dus ook het waterskiën - is op dat meer al twaalf jaar geleden verboden door de provincie. Een werkgroep van ondernemers en watersporters ziet goede mogelijkheden voor het inrichten van een snelvaargebied aan de oostkant van het Burgumer Mar en denkt dat daar ook behoefte aan is. De provincie wil hier wel over praten, maar zal alleen aan de plannen meewerken als er voldoende draagvlak is in de 'mienskip'.

De initiatiefnemers gaan daarom maandagavond hun plannen presenteren op een openbare avond in Sumar.

Uitwijken

Het toestaan van het waterskiën zou de watersport op het Burgumer Mar geweldig stimuleren, denkt Fokko Eybergen. Hij vindt dat het daar de laatste jaren heel stil is geworden. Bovendien loopt de belangstelling voor de traditionele vormen van watersport achteruit, terwijl jongeren en ook de zogenaamde oudere jongeren wel graag willen waterskiën.

Liefhebbers van het waterskiën uit Noordoost-Fryslân moeten nu uitwijken naar het Snitser Mar of het Sleattemer Mar. Watersporter Sjaak Dykstra kan maar niet begrijpen waarom waterskiën wel is toegestaan op het veel drukkere Snitser Mar en niet op het kalme Burgumer Mar. Hij moet nu met zijn boot op de trailer achter de auto naar het Snitser Mar om zijn sport te kunnen beoefenen.

Meer actie

De provincie Fryslân heeft twaalf jaar geleden het snelvaren op het Burgumer Mar verboden vanwege de rust, ruimte en veiligheid. Volgens de werkgroep is er alle reden om daar na twaalf jaar nogmaals naar te kijken. Mensen die rust zoeken, kunnen volgens hun op veel andere meren terecht, zoals De Leien en de Alde Feanen bij Earnewâld. 

Het toelaten van wat meer 'actie' op het Burgumer Mar zou meer watersporters en toeristen kunnen trekken en daarmee goed zijn voor de ondernemers om het meer heen. Ook de veiligheid kan volgens de werkgroep geen reden zijn om snelvaren tegen te houden. Volgens de werkgroep zijn de regels voor snelle motorboten en de schippers van snelle boten zo streng dat er zelden ongelukken plaatsvinden. Het aanwijzen van een vaste locatie maakt het bovendien voor de waterpolitie makkelijk om die regels te handhaven.

De werkgroep Boatfunsports laat verder weten dat het niet de bedoeling is om ruimte te bieden aan jetski's of waterscooters.

(Advertentie)
(Advertentie)