Geen inzet van Nederlandse F-16's tegen strijd IS

27 jan 2017 - 19:49
In Nederlânske F-16

De Nederlandse F-16's kunnen dit jaar niet meer worden ingezet in de strijd tegen terreurgroep IS in Syrië en Irak. Er is meer tijd nodig om de vliegtoestellen weer gereed te maken, dat schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie vrijdag aan de Tweede Kamer.

Tussen oktober 2014 en juni 2016 deden Nederlandse F-16's mee aan de strijd tegen IS. Ze waren gestationeerd op een basis in Jordanië. Belgische F-16's hebben de taken van de Nederlanders overgenomen. Nederlandse militairen zorgen voor de bewaking op de basis in Jordanië.

De Belgen zouden tot 1 juli meedoen aan de missie. Eerder meldde het kabinet dat de taken daarna misschien weer van de Belgen overgenomen zouden worden. Hennis laat nu weten dat die datum niet gehaald kan worden. De Nederlandse F-16's kunnen de Belgen pas vanaf 1 januari 2018 weer vervangen. 

Baltische Staten

De Nederlandse F-16's, waaronder ook F-16's van de Leeuwarder vliegbasis, bewaken sinds deze maand het luchtruim van de Baltische Staten. Donderdag werden er nog F-16's ingezet om twee Russische vliegtuigen boven Estland, Letland en Litouwen te onderscheppen en het luchtruim uit te begeleiden. 

Trefwoorden: 
IS F-16 Vliegbasis Leeuwarden
(Advertentie)
(Advertentie)