Potentiële namen fusiegemeente volgende week bekend

27 jan 2017 - 06:45
De boargemasters Waanders (Dongeradiel), Van den Berg (Ferwerderadiel) en Bilker (Kollumerlân)

De commissie Naamgeving van de fusiegemeenten Dongeradee, Ferwerderadeel en Kollumerland zal volgende week woensdag de drie potentiële namen voor de nieuwe fusiegemeente bekendmaken. Mensen kunnen op 15 maart bij de Tweede Kamerverkiezingen stemmen op de gemeentenaam die ze het mooist vinden voor de nieuw te vormen gemeente. Dongeradeel, Ferwerderadeel en Kollumerland zullen vanaf 1 januari 2019 bestuurlijk fuseren.

Commissie

De commissie die de drie namen heeft uitgekozen, bestaan onder andere uit burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland, burgemeester Wil van der Berg van de gemeente Ferwerderadeel en wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel. Ook zijn er marketingdeskundigen en taaldeskundigen van de Fryske Akademy betrokken bij het besluit.

Suggesties

Inwoners van de betrokken gemeenten konden hun suggesties voor de nieuwe naam insturen. Hier is met 892 inzendingen massaal gehoor aan gegever. Bij de keuze voor de drie namen is gekeken naar topografische motivatie, cultuurhistorische relatie, draagvlak, imago en taalkundig gebruik.

(Advertentie)
(Advertentie)