Genoeg openbare toiletten in Leeuwarden

26 jan 2017 - 14:24

In Leeuwarden kunnen mensen met darmproblemen goed terecht. Leeuwarden staat namelijk op de derde plaats van de lijst met meest gastvrije toiletgemeenten. Dat zegt de Maag Lever Darm Stichting. Er is één openbaar toilet per 3.000 inwoners. Dan gaat het om toiletten die aangemeld zijn bij de app HogeNood. Op die app kunnen mensen zien welk toilet het dichtst in de buurt is.

Meer toiletten

De gemeente Zwolle staat onderaan de lijst. Daar moeten 14.000 mensen één openbaar toilet delen. De gemeente Amsterdam staat op nummer één. Daar is één openbaar toilet voor 2.942 mensen. Patiëntenverenigingen willen graag dat er meer openbare toiletten komen. Het gebeurt nog te vaak dat mensen met bijvoorbeeld een stoma of prostaatproblemen niet naar het toilet mogen als ze dat vragen in een winkel of horecagelegenheid, zeggen ze.

Wetgeving

De patiëntenverenigingen willen dat er betere wetgeving komt op het gebied van openbare toiletten. Vele landen, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, hebben een minimun gesteld. Maar in Nederland staat het niet in de wet.

Trefwoorden: 
toilet Leeuwarden
(Advertentie)
(Advertentie)