Chirurg laat stukje blindedarm in buik van patiënt achter

25 jan 2017 - 15:33
Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Een chirurg van het Antonius ziekenhuis in Sneek is door de tuchtrechter terechtgewezen voor een fout bij een operatie aan een blindedarm. De man opereerde in juli een vrouw met een ontsteking aan haar blindedarm. Bij het weghalden raakte hij een stukje darm kwijt, dat in de buik van de patiënt belandde. 

De chirurg probeerde het stukje ontstoken weefsel nog terug te vinden, maar dat lukte niet. Hij maakte de wond dicht en zei na afloop tegen de familie dat alles zonder problemen was verlopen. 

Burn-out

Maar diezelfde avond kwam de vrouw terug op de EHBO, met een ontsteking aan haar maagvlies. Bij een operatie werd het stuk van de blindedarm toch nog gevonden. De familie diende een klacht in bij het ziekenhuis. De klacht belandde bij de inspectie en die stapte naar het regionaal tuchtcollege. 

De tuchtrechter vindt het heel erg dat de chirurg van het Sneker ziekenhuis geen hulp van een collega inschakelde toen hij het stukje weefsel kwijtraakte. Ook had hij geen verkeerde informatie mogen geven aan de familie. De chirurg verklaarde dat hij last had van een burn-out. Hij heeft zich daar intussen voor laten behandelen. 

(Advertentie)
(Advertentie)