'De Stijl' staat een jaar lang centraal in Museum Drachten

25 jan 2017 - 15:11

Het jaar 2017 is het jubileumjaar van De Stijl, de kunststroming uit de vorige eeuw. Onder de vlag 'Mondriaan tot Dutch Design' zijn meerdere tentoonstellingen in tal van musea te zien. In Museum Drachten staat dit jaar onder andere het werk van Theo van Doesburg en de broers Rinsema centraal.

Het themajaar begint op 29 januari met de tentoonstelling 'César Domela, De Stijl in kunst en typografie'. César Domela Nieuwenhuis (1900-1992) was graficus, fotograaf, typograaf, edelsmid en lid van De Stijl. 

Museumwoning

Het museum werkt ook aan een museumwoning in de Papegaaienbuurt in Drachten waar de gekleurde huizen staan die Van Doesburg heeft ontworpen. Dat huis moet in juni open gaan voor publiek.

Tentoonstellingen

In Museum Drachten volgen nog drie tentoonstellingen dit jaar: 'De Stijl in Drachten: Theo van Doesburg, kleur in architectuur' met werken van Theo van Doesburg, Thijs Rinsema en Evert Rinsema, 'De Stijl en expressionisme in de tropen: Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels op Curaçao' en als laatste 'De Stijl & constructivisme in Noord-Nederland' met een overzicht van kunstenaars die actief waren in het Interbellum en Noord-Nederland en hedendaagse kunstenaars die geïnspireerd zijn door De Stijl.

(Advertentie)
(Advertentie)