Friese schaatsster Ellia Smeding in BBC Breakfast

21 jan 2017 - 21:56
Opnames Ellia Smeding yn de Ljouwerter Alvestêdehal - Foto: Facebook GB Speedskating Longtrack

Op BBC Breakfast stond Ellia Smeding uit Harlingen centraal in een filmpje over schaatsen. Het programma heeft een rubriek waarin Britten een introductie krijgen in voor hun onbekende sporten. Begin januari was een BBC-ploeg voor opnames in de Leeuwarder Elfstedenhal. Ellia Smeding rijdt de 100 meter tegen presentator Mike Bushell van het programma. Die had eerst les gekregen op de baan in Leeuwarden.

Een groot aantal andere Britse schaatsers was ook aanwezig bij de opnames in Leeuwarden. Het langebaanschaatsen is voor de meeste mensen in Engeland een onbekende sport. Het Britse team heeft in het eigen land geen baan om te rijden. De schaatsbond van Engeland wil dat graag veranderen en ziet de ijshal in Leeuwarden als een mooi voorbeeld voor een baan in eigen land.

Een promo voor het filmpje verscheen op sociale media. Het filmpje zelf was zaterdagochtend te zien op televisie. Dat maakte het Britse schaatsteam GB Longtrack Speedskating op Facebook bekend. In Nederland zijn uitzendingen op de site van de BBC niet te zien. Die zijn afgeschermd.

Ellia Smeding doet op dit moment mee aan de World Cup voor junioren in het Italiaanse Collalbo. Ze werd zaterdag vijftiende op de 3000 meter.

(Advertentie)
(Advertentie)