Omrop TIP: Hait, portret van een hemd

21 jan 2017 - 12:55

Van 2011 tot 2016, vormt vaders witte hemd de rode draad in het werk van kunstschilder Hendrik Elings. Vader Rint Elings poseert in de jaren daarvoor vaak voor zijn zoon. Hij draagt daarbij steevast een wit hemd. In de loop van de jaren blijft het hemd hetzelfde, maar vader Elings verandert van een stoere sterke man naar ziek, broos, mager en afwezig. Hij heeft Alzheimer en komt in 2009 te overlijden aan de gevolgen daarvan.

Portretten in het hemd van vader

Vijf jaar lang volgden filmmakers Petra van der Molen en Rob Pieters de kunstschilder Hendrik Elings van het Bildt. Dat resulteert in de documentaire 'Hait, portret van een hemd'. In 2011 besluit Hendrik Elings het niet bij portretten van zijn vader te laten. Broers, zussen en zijn zoontje Bowe worden ook gevraagd om in vaders hemd te poseren. De ziekte van Alzheimer heeft een grote impact binnen de familie. Tijdens de poseersessies gaat het gesprek dan ook vooral daarover. De camera kijkt en luistert mee. Herinneringen, Alzheimer, afscheid en vertrek vormen de ingrediënten van de gesprekken, die geheel in het Bildts worden gevoerd.

De documentaire 'Hait, portret van een hemd' is zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.05 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie om 17.00 uur. Of bekijk het programma nu al hierboven.

Trefwoorden: 
Omrop Tip Hendrik Elings
(Advertentie)
(Advertentie)