Inauguratie Donald Trump "was moeilijk om naar te kijken"

21 jan 2017 - 09:09
Donald Trump - Foto: ANP

"Ik vond het heel moeilijk om naar te kijken", vertelt Amerika-watcher Bianca Pander uit Joure. Ze heeft het dan over de inauguratie van Donald Trump. Hij is vrijdag in Washington beëdigd als de 45ste president van de Verenigde Staten.

Het was het moment waar supporters van Trump op hebben gewacht. Eindelijk is hun voorman officieel de president van Amerika. Toch was er ook protest, want niet iederen is blij met president Trump.

Zoals Pander dus. Zij heeft in de verkiezingsstrijd ook meegeholpen bij de campagne van Trumps tegenkandidaat Hillary Clinton van de Democraten. "Ik vind het echt heel moeilijk. Hij schetst zo'n donker beeld van de wereld. Een beeld waar ik mij niet in herken. En met mij ook heel veel anderen." 

Trap na

Pander had gehoopt dat Trump in zijn inauguratiespeech verbindingen zou leggen, maar dat zat er volgens haar niet in. "Hij gaf Obama nog een trap na. Hij schetste ook geen beleid, geen visie. Hij riep alleen dat niets goed was en dat hij alles beter zal maken."

Een beeld dat bovendien volgens Pander niet klopt. "Trump zegt dat alles de laatste jaren alleen maar slechter is geworden. Maar dat is niet zo. De wereld, en ook Amerika, is de laatste jaren rijker en veiliger geworden."

De Jouster heeft nu haar hoop gevestigd op het parlement en de senaat van de Verenigde Staten. "Ook al hebben de Republikeinen in beide huizen een meerderheid, ik hoop dat ze het Trump heel moeilijk gaan maken. De senatoren en parlementsleden hebben immers ook een achterban waar ze naar moeten luisteren."

(Advertentie)
(Advertentie)