Derde ronde van medisch onderzoek Lifelines onzeker

20 jan 2017 - 11:28
Foto: Stockfoto

De derde ronde van het grote medisch onderzoek Lifelines in het noorden van Nederland zal in ieder geval de eerstkomende twee jaar niet beginnen. De voortgang van het onderzoek is onzeker, omdat er te weinig geld is. Provincie en Rijk moeten meebetalen, anders kan het derde deel helemaal niet doorgaan. Het kan zijn dat er mensen ontslagen moeten worden, en dat vestigingen als in Drachten en Heerenveen dichtmoeten. In totaal doen 170.000 mensen mee aan het bevolkingsonderzoek.

Geen zekerheid 

"Wij spannen ons tot het uiterste in om ook voor de volgende onderzoeksronde onze financiering veilig te stellen, maar zekerheid daarover is er nog niet,'' zegt Saakje Mulder, directeur van Lifelines. ''Voor 2017 verandert er overigens niets. De 2e onderzoeksronde zal volgens planning worden afgerond. Overigens is ook na de eerste onderzoeksronde sprake geweest van een afbouw voorafgaande aan de tweede."

Lifelines zal na de eerste twee rondes de manier van onderzoeken opnieuw bekijken, zegt Mulder. ''Kunnen we het gebruiksvriendelijker maken? Kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat deelnemers dichter in de buurt terecht kunnen voor het onderzoek? Of kunnen we meer gebruik maken van technologische ontwikkelingen? In 2017 en in 2018 onderzoeken we deze mogelijkheden, waardoor een derde onderzoeksronde niet voor 2019 zal starten." Lifelines  zal hier de komende maanden over in gesprek met de ondernemingsraad en de vakbonden.

Trefwoorden: 
LifeLines onderzoek medisch
(Advertentie)
(Advertentie)