"Fries moet een volwaardig vak worden op alle scholen"

14 jan 2017 - 20:44

Het Fries moet een volwaardig vak worden op alle scholen in Fryslân en de onderwijsinspectie moet daar steng op toezien. Dat zei fractievoorzitter Corlienke de Jong van de FNP in Provinciale Staten op de nieuwjaarsreceptie van de partij. De Jong zou graag zien dat alle basisscholen in de provincie drietalig worden (Fries, Nederlands, Engels) en dat het Fries in het voortgezet onderwijs een examenvak blijft.

Om dat zover te krijgen, moeten er meer gekwalificeerde docenten bijkomen. De onderwijsinspectie moet de scholen controleren of ze haar doelen wel halen. Scholen zouden geen ontheffingen meer mogen krijgen, zodat scholen niet  meer onder de verplichting van Friese les uit kunnen. Zo wordt de positie van de Friese taal - en dus ook identiteit- versterkt. De FNP steunt de actiegroep Sis Tsiis, die eind vorig jaar een manifestatie voor de Friese taal hield in Leeuwarden.

Sulveren Fyts

Op de nieuwjaarsreceptie van de FNP werden ook twee traditionele prijzen uitgereikt. De 'Sulveren Fyts' gaat naar wielrenvereniging Otto Ebbens uit Zwaagwesteinde. De prijs wordt gegeven aan een personn of vereniging die op komt voor de belangen van fietsers. De Fryske Natuer -en Miljeupriis gaat dit jaar naar de particuliere natuurbeheerder Romke Kinderman van It Bûtenfjild bij Feanwâlden.

Trefwoorden: 
FNP fries onderwijs
(Advertentie)
(Advertentie)