Chauffeurs dokterswacht woedend over overname

13 jan 2017 - 19:08
Foto: ANP

De chauffeurs van de dokterswacht zijn faliekant tegen de nieuwe arbeidsvoorwaarden van ambulance-organisatie Witte Kruis. Die organisatie neemt vanaf maart het Friese huisartsenvervoer over van vervoerdersbedrijf Kijlstra.

Chauffeurs moeten nu opnieuw solliciteren voor de eigen baan. Sommigen zijn zelfs afgewezen omdat ze niet geschikt zouden zijn, terwijl ze al jaren zonder klachten voor Kijlstra rijden, zegt Gerhard Witteveen van vakbond FNV. Dinsdag bieden ze de petitie aan, waar ze de dokterswacht in vragen nog eens goed naar de arbeidsvoorwaarden te kijken.

Jaarcontract

Chauffeurs die nu een vast contract hebben, krijgen voortaan een jaarcontract. Na dat jaar zijn ze dus niet zeker van hun baan. Bovendien, zegt Witteveen, mag niemand meer dan 130 uren per maand maken, krijgen de chauffeurs geen reiskostenvergoeding meer, en mogen ze er ook geen werk meer naast doen. In totaal rijden er ruim dertig chauffeurs voor de Friese dokterswacht.

Witte Kruis

De dokterswacht heeft voor het Witte Kruis gekozen, omdat die partij bij een aanbestedingsprocedure als beste uit de bus kwam. Het Witte Kruis is in meerdere regio's van Nederland actief, en heeft voor de komende zes jaar een contract met de dokterswacht Fryslân.

De dokterswacht zegt in een reactie dat ze wel de opdrachtgever zijn van het vervoer, maar niet de werkgever van de chauffeurs. Een woordvoerder verwijst naar het Witte Kruis. De dokterswacht wacht de petitie van dinsdag af voordat ze verder willen reageren.

(Advertentie)
(Advertentie)