Bomenkap moet uitstraling Woudagemaal verbeteren

12 jan 2017 - 19:22

De laan naar het Woudagemaal bij Lemmer ziet er binnenkort heel anders uit. Om de historische uitstraling van het gemaal terug te krijgen, worden alle 61 populieren gekapt. De bomenkap zal zo'n drie weken duren. Wetterskip Fryslân werkt met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Provincie Fryslân en de gemeente De Fryske Marren aan de nieuwe plannen. Het gemaal staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en om die status te behouden moet ook de omgeving van het gemaal aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Nieuwe bomen

Maar om de oude uitstraling te krijgen, zal de kap eerst een gat achterlaten. In de herfst plant Wetterskip Fryslân een nieuwe rij iepen. Projectleider Gerben Algera van Wetterskip Fryslân denkt dat het voor veel mensen wel schrikken is als de rij populieren straks weg zijn. 'Maar het duurt een paar jaar en dan zijn de iepen ook groot. Het wordt er alleen maar beter op.'

Er wordt in de plannen ook rekening gehouden met extra bezoekers voor Culturele Hoofdstad 2018. Om die reden wordt er een grote parkeerplaats aan het begin van de laan gemaakt en worden wandelroutes verbeterd. Alle werkzaamheden moeten in 2019 klaar zijn. De totale kosten van de herinrichting zijn 950.000 euro.

Trefwoorden: 
Woudagemaal Lemmer bomen
(Advertentie)
(Advertentie)