Alleen Lutz Jacobi wil lijsttrekker PvdA Leeuwarden worden

09 jan 2017 - 15:31

Er komen geen verkiezingen voor het lijsttrekkersschap van de PvdA in Leeuwarden voor de gemeenteraadsverkiezingen in november. Dat komt omdat zich maar een kandidaat heeft gemeld. En dat is Tweede Kamerlid Lutz Jacobi uit Wergea. Zij kondigde eerder aan dat ze niet terugkomt in de Kamer na de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Volgens de regels van de PvdA is Jacobi nu niet automatisch lijsttrekker. De partij overlegt daar eind januari met de leden over.

Dicht bij het volk

PvdA-wethouder Andries Ekhart noemt Lutz Jacobi een uiterst goede kandidaat die dicht bij het volk staat. Hij is blij dat ze haar wil inzetten voor de gemeente en hoopt dat de inzet van Jacobi ervoor kan zorgen dat de PvdA de grootste blijft in de Leeuwarder gemeenteraad.

Baantsjesgedoe

Jacobi zelf zegt dat het haar niet veel uitmaakt wat voor positie ze krijgt na de verkiezingen. "Ik ben niet bezig met baantjesgedoe. Dat gebeurt al veel te veel in de politiek. We moeten eerst maar eens een goede uitslag neerzetten. Dan zien we daarna wel verder."

Andere baan

Jacobi houdt nog wel een kleine slag om de arm bij haar kandidatuur. Als ze na de verkiezingen een baan krijgt die niet te combineren is met de gemeenteraad, zal ze haar moeten terugtrekken.

Groen hart

Fractievoorzitter Jan Atze Nicolai van PAL/GrienLinks beschouwt Jacobi wel als een concurrent, ook al omdat ze bekend staat als een politica met een 'groen hart'.

"Zoiets ligt Lutz wel"

Tweede Kamerlid van de VVD Aukje de Vries vindt Jacobi wel geschikt voor de gemeenteraad. "Mooi werk, dicht bij de mensen, dat ligt Lutz wel." De Vries verwacht niet dat haar partij er veel last van zal hebben. "Daarvoor staan VVD en PvdA toch iets te ver van elkaar af."

Trefwoorden: 
Lutz Jacobi PvdA Leeuwarden
(advertinsje)
(advertinsje)