Rintje Ritsma krijgt Oeuvreprijs KNSB van Ard Schenk

08 jan 2017 - 10:00
Rintje Ritsma mei Oeuvrepriis en Ard Schenk - Foto: KNSB

Oud-schaatser Rintje Ritsma uit Lemmer heeft zaterdag bij het EK allround en sprint in het Thialfstadion de Oeuvreprijs gekregen van de KNSB. Hij krijgt de prijs voor zijn grote verdiensten in de schaatssport. De Beer van Lemmer werd zes keer Europees kampioen allround, vier keer wereldkampioen allround. Verder verdiende hij twee titels op de WK Afstanden en sleepte hij twee zilveren en vier bronzen medailles in de wacht bij vijf Olympische Winterspelen.

Daarnaast wordt de 46-jarige Ritsma geprezen voor de grote rol die hij heeft gespeeld bij het vormgeven van de huidige professionele schaatssport. Zelf brak hij in 1995 met de KNSB en zette hij met sponsor Sanex een eigen schaatsploeg op.

Ritsma kreeg de prijs zaterdag uit handen van schaatsicoon Ard Schenk. De Lemster zelf zag de prijs niet aankomen: "Ik wist niet eens dat deze award bestond. Ik vind het heel bijzonder dat ik deze prijs juist van Ard Schenk krijg. Het is toch een beloning voor wat je allemaal hebt gepresteerd. Zo langzamerhand heb ik denk ik alle awards van de KNSB wel in huis, maar het blijft hartstikke leuk!"

Het is de vierde keer dat de KNSB de Oeuvreprijs uitreikt. Tien jaar geleden kregen Ard Schenk en Sjoukje Dijkstra de prijs toegekend. Bob de Jong mocht de prijs vorig jaar in ontvangst nemen.

(Advertentie)
(Advertentie)