Waanders: Dantumadiel onder druk zetten helpt niet

05 jan 2017 - 21:35
Boargemaster Marga Waanders fan Dongeradiel (argyffoto) - Foto: Omrop Fryslân

Burgemeester Waanders van Dongeradeel denkt niet dat het zin heeft dat de provincie Fryslân de gemeente Dantumadiel onder druk zet om toch mee te doen aan de bestuurlijke fusie. Burgemeester Bilker van Kollumerland deed een oproep daartoe in zijn nieuwjaarsrede.

De ambtelijke fusie van de de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel en Kollumerland is sinds 1 januari een feit. De bestuurlijke fusie moet per 1 januari 2019 ingaan, maar Dantumadiel wil niet meedoen.

Waanders zei in haar nieuwjaarstoespraak dat pressie alleen maar leidt tot meer weerstand. Beter is het zich volledig te richten op de verdere ontwikkeling van een goede ambtelijke organisatie.

Een oproep zoals die van Bilker kan geen kwaad, aldus Waanders. Maar de ervaring leert dat "gras niet sneller groeit als eraan wordt getrokken.De tijd dat een beweging op gang komt bij decreet van een andere overheid is voorbij, en dat betreur ik allerminst. Als er sprake is van hardnekkige weerstand, leidt doorduwen alleen maar tot meer obstructie".

(Advertentie)
(Advertentie)