Openbaarheidsdag bij Tresoar

03 jan 2017 - 11:54
Nije webside Tresoar

Tresoar maakt dinsdag een groot aantal nieuwe dossiers en documenten openbaar. Dat wordt elke eerste dinsdag van het nieuwe jaar gedaan. Deze dag staat bekend als openbaarheidsdag. Niet alleen bij Tresoar, maar bij alle overheidsarchieven van het land vervalt vandaag de geheimhouding op veel documenten. De geheimhouding geldt meestal voor een periode van 75 of 50 jaar. De stukken die vandaag vrijkomen zijn dus gedateerd uit het jaar 1941 en 1966. Iedereen die belangstelling heeft, kan de stukken in de studiezaal van Tresoar raadplegen.

Belang van openbaarheid

Volgens Tresoar is de openbaarheid heel belangrijk. 'Het is een voorwaarde voor het functioneren van de democratie. Als overheidsinformatie openbaar is, kan elke burger onderzoek doen naar het functioneren van de overheid.' Het grootste deel van de overheidsarchieven in de collectie van Tresoar is openbaar, maar voor specifieke dossiers gelden openbare beperkingen. Meestal gebeurt dat omdat stekken privacygevoelige informatie bevat, denk bijvoorbeeld aan de dossiers van de rechtbanken en het gerechtshof.

Het Nationaal Archief in De Haag heeft in 2010 de eerste dinsdag van het nieuwe jaar uitgeroepen tot openbaarheidsdag, om aandacht te vragen voor het belang fan archieven en van openbaarheid.

Trefwoorden: 
Tresoar openbaarheidsdag
(Advertentie)
(Advertentie)