Het jaar van Paralympisch zwemster Liesette Bruinsma

28 des 2016 - 21:58
Foto: ANP

Antoinette de Jong, Akke Marije Marinus en Liesette Bruinsma, het zijn zomaar wat namen van drie jonge Friese dames die diep indruk hebben gemaakt in 2016. De laatste deed dat door haar indrukwekkende vijf medailles die ze won in Rio de Janeiro bij de Paralympische Spelen. Twee keer goud. Eén keer zilver. Twee keer brons.

En dat allemaal in het jaar waarin ze nog maar net om de hoek komt kijken op het internationale podium. Bij het EK in Portugal pakt ze meteen drie gouden, een zilveren en een bronzen medaille.

Grijnzen

Als we in augustus met Liesette vooruitzien op de Paralympische Spelen grijnst ze er over: "Zo nu en dan heb ik nog niet echt in de gaten hoe groot het is. Ik denk dat ik dat pas doorheb als ik ook echt door het Olympisch dorp loop."

Succesvolste Paralympiër

Wat ze dan nog niet weet, is dat ze de meest succesvolle paralympiër van ons land wordt. Liesette wordt de jongste vrouw ooit die geridderd wordt en alle Friese paralympiërs worden in de Friese Statenzaal gehuldigd. Eind december wordt de Wommelse dan ook nog eens verkozen tot Paralympisch Sporter van het jaar op het jaarlijkse Sportgala.

Bijkomen?

Momenteel komt ze bij van een druk jaar. Nu ja, bijkomen? "Ik ben alweer in voorbereiding op het WK in 2017 in Mexico. Eigenlijk wil ik daar in elk geval wereldkampioen worden op de 400 meter vrije slag en de 400 meter wisselslag. Daarvoor moet ik nog meer dan ooit gas geven om de Chinezen voor te blijven. En daarnaast zal ik het druk krijgen met school, ik moet wel mijn vwo-diploma halen natuurlijk."

(Advertentie)
(Advertentie)