Friese huurders klagen vooral over schimmel in de woning

27 des 2016 - 06:55

Veel Friese huurders hebben te maken met schimmel in hun huurhuis. Dat blijkt uit een onderzoek van Omrop Fryslân in samenwerking met de NOS. Bijna vijftig procent van de huurders die aan het onderzoek meewerkte geeft aan last te hebben van schimmel in huis. En meer dan vijftig procent heeft last van vocht en of lekkage.

Omrop Fryslân en de NOS hebben in Fryslân 500 mensen gevraagd naar de huurwoning. Het gaat dan bijvoorbeeld over de staat van onderhoud en of de mensen willen verhuizen door de staat van de woning.

Schimmel en lekkage

Het aantal Friezen dat klaagt over schimmel en lekkage is hoger dan het landelijk gemiddelde. Landelijk heeft 43 procent last van schimmel en 47 procent last van vocht of lekkage. Alleen in Noord-Holland en Noord-Brabant ligt dit percentage hoger. 

Oude woningen

Een oorzaak van de klachten over schimmel en lekkage kan zijn dat Friezen in relatief oude huurwoningen zitten. De gemiddelde huurwoning van de Friese respondent is gebouwd in 1966, zo blijkt uit het onderzoek. Alleen de woningen in Noord-Holland zijn ouder (1961). Landelijk is dat 1970.

Het onderzoek

Omdat mensen met klachten de enquête waarschijnlijk eerder invullen dan de mensen zonder klachten, zal het gemiddelde cijfer waarschijnlijk lager uitvallen als het landelijke gemiddelde.

(Advertentie)
(Advertentie)