Terugkijken op 2016: een dubbel drama voor Siepie Tomey

We zijn bijna aan het einde van 2016. Daarom kijken we de komende dagen terug op het jaar met mensen die iets bijzonders hebben meegemaakt en zo in het nieuws kwamen. De een door een dramatische gebeurtenis, de ander door een opvallende actie. Voor Siepie Tomey van het 'Sa leuk hûs' yn Gytsjerk was 2016 door een brand en een sterfgeval een dramatisch jaar.
"Guus was altijd iemand van, klaar Siep, we mogen wel even huilen maar we moeten door.'' Siepie Tomey moet door, maar zonder haar man Guus. Hij overleed op 15 oktober afgelopen jaar. Siepie is sinds die tijd alleen verantwoordelijk voor bewoners en personeel van het 'Sa leuk hûs' in Gytsjerk, een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking.
Guus Tomey was een bekende naam in de Friese brassbandwereld. Hij dirigeerde zowat 25 jaar diverse gospelkoren, brassbands en fanfares. Op zijn 45ste gooit hij het roer volledig om en begint met het 'Sa leuk hûs'. Het vroegere café De Viersprong in Gytsjerk wordt verbouwd tot woonhuis en in een gebouw erachter komen appartementen waar zes bewoners een nieuw huis vinden. Later komt er aan de andere kant van de weg nog een locatie bij. Een trainingshuis waar mensen leren op zichzelf te wonen.
Brand
In de nacht van 14 op 15 juli brandde het voorhuis volledig af. Guus en Siepie zijn net drie dagen op vakantie in Spanje. ''Ik had tegen mijn zoon gezegd, je mag alleen belle als er iemand dood is of bij brand. En zo belt hij, ik hoorde meteen dat het menens was.'' Halsoverkop komen ze terug. Het maakt grote indruk op de bewoners. ''De een na de andere sloeg een arm om onze hals, moest huilen of omhelsde ons.'' De woningen van de zes bewoners zijn gelukkig niet beschadigd. Guus en Siepie maken van een kale unit een tijdelijk onderkomen. Na twee maanden kan er eindelijk begonnen worden met de opbouw. Een maand later komt de volgende klap.
'Hij is bij me weggerukt'
Op 15 oktober overlijdt Guus Hommels. ''Hij is bij me weggerukt, op een nacht en ik heb gedaan wat ik doen, heb nog gereanimeerd'', vertelt Siepie geëmotioneerd. Guus was al langer moe, maar naar de dokter wilde hij niet. Na autopsie bleek dat kalk in de aderen de oorzaak is geweest. Siepie staat er van de ene op de andere dag alleen voor. Sinds die dag leeft ze in een roes: ze heeft het enorm druk, moet alles regelen. De afhandeling van de brand, de wederopbouw, het gezin, het personeel en de zorg voor de bewoners. Met behulp van familie, vrienden en het team redt ze het.
Siepie is boos geweest, de dood van Guus was door medicijnen te voorkomen geweest. Maar ze weet ook dat Guus dit nooit zou hebben gewild. Ze pakt elke dag zijn foto, om de dag te bespreken. Ze gaat door. Ze kan niet anders. Ook voor Guus.
Luister ook naar de reportage over Siepie Tomey van Buro de Vries op eerste kerstdag. Buro de Vries is elke zondag te horen bij Omrop Fryslân op de radio tussen 11.00 en 13.00 uur.