Boer Visser uit Wijtgaard: "Ik dacht: snel naar buiten"

25 des 2016 - 18:51

"Ze hebben het de afgelopen week ontzettend druk gehad. Er kwam van alles op hen af. En daarom is zoiets als dit net iets voor hen. Dat alles voor hen klaar staat, dat ze niets hoeven te regelen, dat alles verzorgd is." Buurman Meindert Reitsma heeft de gedupeerde familie Visser genomineerd voor een kerstbrunch door topkok Reitse Spanninga.

Omrop Fryslân ontving honderden reacties op de oproep  wie er een kerstbrunch verdient. Reitse kon slechts één brunch bereiden en die was voor de familie Visser uit Wijtgaard, die afgelopen week bij een brand hun boerderij kwijtgeraakt is.

Vee

Op het moment dat de brand uitbrak, een week geleden, was Johan Visser de garage aan het reinigen met de hogedrukspuit. "De dag daarvoor was ik er ook al mee bezig. Ik wilde het nog even afmaken. Toen ik bijna klaar was, hoorde ik dat het vee in de stal lawaai maakte. Dat gebeurt wel vaker, als ze schrikken, van een vogel of zo."

Rook

"En toen hoorde ik dakpannen van de boerderij vallen. Ik stond aan de andere kant van de boerderij, en toen ik omhoog keek, zag ik witte rookpluimen. Die werden al snel zwart."

"Ik  heb mezelf van het dak van de garage af laten schuiven, als een glijbaan en kon nog net in de woning komen. Daar heb ik meteen groot alarm geslagen: 112 gebeld. Ik wist meteen dat het foute boel was."

De hond

"Ik dacht: 'Snel naar buiten en niet weer terug komen.' Maar toen ik buiten was, realiseerde ik me dat ik de hond niet meegenomen had. Maar ik kon niet meer terug."

"Het vee moest er allemaal uit. Ik stond er alleen voor. Er was niemand. Het duurde maar een paar minuten en toen was iedereen uit het dorp er. Ze waren toegesneld om te komen helpen. Er stond een hele ploeg het vee uit de stal te drukken."

Foto's

"Mijn vrouw en kinderen waren in Grou, boodschappen doen. Ze reden terug via de snelweg, hier achter langs . Ze zagen meteen dat het goed mis was. Toen ze thuis waren, zagen ze hoe alles in rook opging. De buren hebben de kinderen opgevangen. Mijn vrouw heeft de brandweer aanwijzingen gegeven welke waardevolle spullen ze uit de woning moesten halen. Foto's en zo. Door het raam, want via de voordeur kon je al niet meer naar binnen."

Kerstbrunch

Reitse Spanninga vindt het fijn dat hij iets voor gedupeerde familie kan betekenen. "Ze hebben veel pech gehad. Het is mooit dat wij hen nu in de watten kunnen leggen. Daar zijn ze wel aan toe."

De hond heeft de brand overleefd, tientallen kalveren niet.

(Advertentie)
(Advertentie)