Eurocommissaris Phil Hogan heeft goede hoop voor fosfaatplan

22 des 2016 - 13:46

Europees commissaris Phil Hogan uit Ierland is optimistisch dat het fosfaatreductieplan van de Nederlandse zuivelsector kan slagen. Hogan heeft zijn ambtenaren de instructie gegeven om positief naar dat fosfaatplan te kijken.

Dat plan - een reductie van 160.000 koeien - moet er voor zorgen dat Nederland weer onder het fosfaatplafond komt. Het moet wel een stevig plan zijn en er moet niet teveel aan veranderen, zo waarschuwt Hogan de zaal met 800 boeren.

Deze leden van boerenorganisatie LTO-Noord waren donderdagochtend in Gronigen voor een bijeenkomst met Hogan. Hij wilde in Groningen vooral met gewone melkveehouders en akkerbouwers praten om te horen wat er leeft in de sector. Hogan deed dat als voorbereiding op een nieuw 'gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid' (CAP = Common Agricultural Policy).

Betere positie voor boeren

Hogan wil boeren ook een 'betere positie' geven bij de prijsonderhandelingen met de supermarkten. De bestaande regels werken nu teveel in het nadeel van de boer. De boeren moeten een 'eerlijke prijs' voor hun product. Ze zijn de 'boots on the ground' en onderhouden het platteland. Daar hoort een goede beloning bij.

Kernpunten van het nieuwe Europese beleid worden - als het aan Hogan ligt - bedrijfsopvolging, duurzaamheid en minder bureaucratie. Boeren en vooral jonge boeren worden dringend gevraagd om ideeën aan te leveren voor dat nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid.

Geart Kooistra

LTO Noord nam donderdag tevens afscheid van Geart Kooistra als laatste voorzitter van LTO-Fryslân. Kooistra heeft ook vertrouwen in de toekomst van de landbouw. 

(Advertentie)
(Advertentie)