LTO Noord: Vaccinaties in beeld na vogelgriep

19 des 2016 - 17:51

De uitbraak van de vogelgriep kan er zomaar voor zorgen dat het beleid om de dieren niet in te enten over de kop gaat. Dat zegt hanenboer Piet Faber van LTO Noord. Faber verwacht dat de vogelgriep de komende tijd op nog meer plaatsen zal toeslaan.

Vroeger was de vogelgriep vooral een Nederlands probleem. Andere landen waren daardoor geen voorstander van vaccinatie. Omdat op dit moment ook andere Europese landen worden getroffen, zoals Engeland en Duitsland, kan het wel zijn dat dat nu verandert.

Een groot deel van de Nederlandse hanen wordt in het buitenland verkocht. Consumenten willen liever geen hanen hebben die zijn gevaccineerd. Maar als de kosten van het ruimen toenemen, omdat er steeds meer hanen worden geruimd, kan de stemming zomaar omslaan. Het gaat op het laatst allemaal om geld, zegt Faber.

Het Ministerie van Economische Zaken laat in een reactie weten dat er wel een kippen-vaccin is tegen de vogelgriep, maar dat dat vooral helpt tegen de H5N2-fariant. De griep die er nu heerst, is van een andere soort, H5N8, en daar helpt het vaccin maar kwalijk tegen.

(Advertentie)
(Advertentie)