"Sommige stagebedrijven weigeren moslimjongeren"

18 des 2016 - 13:44

Voor mbo-leerlingen met een moslimachtergrond is het soms moeilijker om een stageplek te vinden dan voor anderen. Dat signaal krijgt Arnold Helmantel van Tumba, expertisebureau discriminatie en diversiteit. Het gaat dan vooral om technische opleidingen maar ook docenten van welzijnsopleidingen lopen hier tegenaan.

Het wordt nog niet als een probleem gezien omdat er over het geheel genomen nog genoeg stageplekken zijn, maar leerlingen kunnen niet altijd stagelopen bij het bedrijf waar ze dat graag willen.

Schriken

Bedrijven mogen leerlingen niet weigeren om hun geloof, maar dat gebeurt volgens Helmantel dus wel. "Ik denk dat scholen, zolang ze het elke keer nog kunnen managen, denken: laten we ons maar een beetje stil houden want stageplekken zijn sowieso niet ruim voor handen, dus laten we die maar te vriend houden."

Mohamed en Abdel Hak Zoundri van expertisebureau ZAUN schrikken hiervan. Ze weten dat dit probleem in het westen speelt, maar niet dat het hier ook zo is. Ze weten wel van jongeren die zich niet gewenst voelen op hun stageplek. De kans dat zij ophouden met hun opleiding is dan groot. 

Het onderwerp kwam aan bod in de uitzending van Buro de Vries.

Trefwoorden: 
Tûmba moslimjongeren stage
(Advertentie)
(Advertentie)