GGD: "Niet genoeg bescherming tegen overlast door houtrook"

18 des 2016 - 11:04
Kachelhout - Foto: Omrop Fryslân, Douwe Boersma

Mensen die overlast ervaren van houtrook worden niet genoeg beschermd. Dat stellen alle 25 GGd's in Nederland in een enquete die is uitgevoerd door het televisieprogramma De Monitor fan KRO-NCRV. De GGD's pleiten voor meer maatregelen om overlast door houtrook tegen te gaan. 

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) sluit zich hier bij aan. "We gaan staatssecretaris Dijksma vragen om een handhaafbare beoordelingsmethode. Gemeenten hebben meer handvatten nodig en die moeten van het Rijk komen'', zegt een woordvoerder.

Gemeenten verantwoordelijk

Maar staatssecretaris Sharon Dijksma vindt dat gemeenten verantwoordelijk zijn. "Gemeenten kunnen nu op basis van het landelijke Bouwbesluit zelf optreden tegen houtrookoverlast'', zegt zij.

Wethouder Isabelle Diks van Leeuwarden is het niet met haar eens. Uit naam van de VNG zegt zij: "Als de schoorsteen de goede lengte heeft en op de goede plek staat, dan voldoet het aan het bouwbesluit en dan kun je als gemeente verder niets meer doen. Terwijl de buren misschien wel last hebben van de rook.''

Extra maatregelen

De VNG denkt aan extra maatregelen zoals het vastleggen van een luchtkwaliteitsnorm, het stellen van strengere eisen aan houtkachels en het aanwijzen van houtstookvrije buurten.

Volgens het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft 20 procent van de Nederlandse huishoudens een op hout gestookte installatie. Een op de tien Nederlanders zegt hier last van te hebben. 

Trefwoorden: 
GGD houtrook overlast
(Advertentie)
(Advertentie)