Friese militairen vieren kerst achter de Iraakse frontlinie

17 des 2016 - 09:42

Enkele tientallen Friezen brengen de kerstdagen door in Irak. Ze horen bij het 44ste pantserinfanterie bataljon Johan Willem Friso van de kazerne in Havelte, het zogenoemde Friese bataljon. In Irak trainen ze Koerdische militairen die zich opmaken voor de strijd tegen IS. Op meerdere plekken om de Iraakse stad Erbil heen hebben de militairen hun kamp opgeslagen.

Erbil is de hoofstad van Iraaks Koerdistan. Het is de vierde stad van het land. De terreur en de strijd tegen IS die Irak al jaren verschuurt, is daar ver weg. Strijders van Islamitische Staat is het niet gelukt de stad in te nemen. Met hulp van de Amerikanen konden zij verdreven worden. Erbil is nu al het centrum in de strijd tegen IS in het noorden van Irak. Koerdische strijders van de Peshmerga krijgen daar een basisopleiding. Die is noodzakelijk om IS te bestrijden.

"Altijd Vooraan"

Voor de manschappen van het 44ste is een uitzending heel gewoon. Met het motto "Altijd Vooraan" was dit bataljon als eerste actief in Uruzgan, Afghanistan. Daarna was het ook dit bataljon dat verantwordelijk was voor de politietrainingsmissie in Kunduz, ook Afghanistan. In samenwerking met de mannen van het Korps Mariniers zijn ze in Erbil verantwoordelijk voor de training. "De mannen hebben echt het gevoel dat ze iets goeds doen." Aan het woord is Bert Stam, als luitenant-kolonel voert hij het commando over dit bataljon.

De komende dagen reist hij af naar Erbil om de manschappen daar zo vlak voor de kerstdagen een hart onder de riem te steken. Sommigen zijn gelegerd op een groot kamp naast het vliegveld, anderen zitten op drie uur rijden van Erbil in tentjes. Voor een kerstsfeer wordt overal gezorgd. Defensie vliegt altijd kerstversiering over vanuit Nederland. "Dat is dan toch het kleine beetje sfeer waarmee je daar toch enigszins een idee hebt dat het kerst is." 

Basisopleiding

De mannen werken ook tijdens de kerstdagen gewoon door. Dat is ook noodzakelijk. Stam: "Onze mannen geven daar echt een basisopleiding. Gericht op met name overleven. Dus hoe geef je snel eerste hulp en hoe zorg je ervoor dat je niet geraakt wordt als je maat ergens verderop gewond op straat ligt. We leren ze nadenken over de handelingen die ze verrichten op het slagveld."

Dat het werk zijn vruchten afwerpt, blijkt wel op het slagveld, een kleine 100 kilometer verderop bij Mosul. De Koerdische strijders zijn beter in staat om bijvoorbeeld bomauto's met zelfmoordenaars uit te schakelen.

Thuis in Havelte is er ook geen rust voor militairen. Zij maken zich de komende weken op voor een grote oefening in Polen. Dat is de voorbereiding op de uitzending naar Litouwen. Het 44ste wordt daar onderdeel van een NAVO-inzet voor de bescherming van de Baltische staten. "Dat heeft van alles te maken met de toegenomen activiteit van Rusland daar langs de grenzen," leit Stam út. "Het gaat om een volledige compagnie met ondersteuning. Je praat dan al snel over ruim 250 manschappen daar langs de Oostgrens."

F16's

Daar blijft het niet bij. Ook personeel van de vliegbasis Leeuwarden vertrekt naar Litouwen. Met vier F16's wordt het luchtruim van het land in de gaten gehouden. Voor de vliegbasis Leeuwarden is dit geen nieuwe missie. Al een paar keer eerder waren ze daar actief met de QRA, de onderschepping van Russische toestellen.

Omrop Fryslân volgt luitenant-kolonel Bert Stam de komende dagen op zijn reis langs de Friese troepen. Hayo Bootsma doet verslag en spreekt met Friezen die daar ver van huis de kerstdagen doorbrengen. 

(Advertentie)
(Advertentie)