Europese Commissie neemt mogelijk maatregels tegen kunstgras

16 des 2016 - 17:20
Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

De Europese Commissie neemt mogelijk maatregelen tegen kunstgras. Het gaat dan om de stoffen in het rubber dat gebruikt wordt. In februari verwacht Brussel de uitslag van een onderzoek door de European Chemicals Agency (ECHA), en daarna wordt een beslissing genomen over de maatregels. De Europese Commissie heeft dat gezegd op vragen van de Partij van de Dieren. Deze partij wil graag dat alle Europese sportvelden kunstgrasvrij worden en teruggaan naar echt gras.

Gezondheid

Mogelijk zitten er gezondheidsrisico's aan kunstgras. Het instrooimiddel dat daarvoor wordt gebruikt is vaak rubbergranulaat, dat gemaakt wordt van gerecyclede autobanden. Dat rubber bevat mogelijk te hoge concentraties kankerverwekkende stoffen. De Partij voor de Dieren wijst daarnaast op de negatieve effecten voor het milieu: door kunstgras komt er elk jaar in Nederland meer dan 1 miljoen kilo aan microplastic in het milieu.

Onderzoek

Ook in Nederland wordt momenteel onderzoek gedaan naar de schadelijke gevolgen van kunstgras. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), komt nog voor de Kerstdagen met een rapport.

(Advertentie)
(Advertentie)