OM: "Hennepkwekers moeten duizenden euro's terugbetalen"

16 des 2016 - 14:27
(argyffoto) - Foto: Anton Kappers

Tegen twee hennepkwekers zijn vrijdag bij de Leeuwarder rechtbank werkstraffen geëist van 150 en 200 uur plus een maand voorwaardelijke celstraf. Het gaat om een 28-jarige Harlinger en zijn 29-jarige neef uit Amsterdam. Het geld dat ze ermee verdienden, moeten ze van het Openbaar Ministerie terugbetalen.

Voor de Harlingen is dat 41.000 euro, zijn neef moet 6500 euro betalen. In woningen op verschillende locaties in de stad werden afgelopen jaar hennepplantages opgerold.

De Harlinger had een hennepplantage met ruim 200 planten gebouwd in een woning aan de Nicolaas Baurstraat. Daar woonde een vriending van zijn Amsterdamse neef. Deze neff had op zijn beurt een huis aan de Troelstrastraat als postadres. Daar werd oktober vorig jaar ook een kwekerij met 250 wietplanten aangetroffen. 

Derde verdachte

In juli had de politie al een kwekerij met ruim 200 planten gevonden in een woning aan de Sint Jacobsstraat. De 29-jarige bewoner, derde verdachte in deze zaak, tapte de stroom illegaal af en had ook waterschade veroorzaakt. Hij zou 19.000 euro hebben verdiend met de hennepteelt. De officier wil dat ook hij dat terugbetaalt. 

Deze man stond echter niet terecht vrijdag. Waar hij momenteel is, is niet bekend. 

(Advertentie)
(Advertentie)