VIDEO:"Steun is mooi, maar niet genoeg om klap op te vangen"

15 des 2016 - 20:26

Toen Hans Hazenberg uit Abbega afgelopen maandag één van zijn stallen binnen stapte leek niets erop dat het een afgrijselijke dag zou worden. De hanen kakelden even hard als anders. Maar toen hij halverwege de stal kwam, werd het stiller. Hij dacht direct, dit is goed mis. Dezelfde dag nog werd vogelgriep geconstateerd. Nu is het stil in het bedrijf. Woensdag werden de 63.000 hanen geruimd. Vergast met duizenden tegelijk.

Klap

De emotionele schade mag groot zijn, ook financieel zijn er door het uitbreken van de vogelgriep zorgen voor Hazenberg, ondanks het speciale fonds dat door de sector is ingesteld om getroffen boeren te kunnen helpen. “De steun is mooi, maar nooit genoeg om de klap op te vangen”, zo zegt kippenboer.

Vraagtekens

Hazenberg staat nu voor grote vraagtekens, want hoe kon het H5N8-virus zijn bedrijf bereiken? “Wij hebben alle maatregelen genomen die je maar kan bedenken. De stallen zaten helemaal dicht. Speciale petten voorkomen bijvoorbeeld dat vogelpoep in de ventilatiepijpen komt. Het dak is deze zomer volledig gerenoveerd en is luchtdicht gemaakt.”

“Collega’s zijn onzeker geworden door het uitbreken van de vogelgriep hier. Ze zeggen, als het jullie al overkomt, een bedrijf waar al zo goed op de hygiëne wordt gepast, dan zijn wij ook niet meer veilig.”

Zwaar

De komende tijd zal zwaar worden voor de ondernemer, pas over een lange tijd verwacht hij weer leven in zijn stallen in Abbega. “Eerst moeten we de komende 14 dagen volledig op slot. Dan volgen drie maanden leegstand en dan komen de zogenaamde verklik hanen. Die verklikken of het virus nog in de stal zit. Daarna kan ik pas nieuwe hanen bestellen en dan ben je dus al een halfjaar verder.” 

Trefwoorden: 
vogelgriep Abbega
(Advertentie)
(Advertentie)