"Minder melken is geen optie, dus er gaat jongvee weg"

15 des 2016 - 17:10

Nu het kabinet afspraken heeft gemaakt met de melkveehouderij over het terugdringen van de fosfaatproductie, moeten boeren aan de bak. Volgens het akkoord kunnen boeren die niet genoeg land hebben om alle mest uit te rijden, kiezen tussen minder koeien of minder melk produceren.

Voor maatschap Sijbrandij uit Goënga is het wel duidelijk: "Melk is inkomen, dus we verkopen jongvee".

Ongeruste boeren, plannen die sneuvelen bij de Europese commissie, geheim overleg, topoverleg en nu is uiteindelijk deze week een knoop doorgehakt ove rhoe het verder moet met het terugdringen van het fosfaat dat de landbouw produceert. Met het verdwijnen van de melkquota is er door veel boeren geïnvesteerd in meer koeien en grotere stallen. Dat heeft teveel mest en dus ook fosfaat opgeleverd als toegestaan en afgesproken. Volgens het akkoord dat er nu ligt, kunnen boeren die niet genoeg land hebben om alle mest uit te rijden, kiezen tussen minder koeien of minder melk produceren. Er lijkt genoeg steun te zijn voor deze plannen.

Vader en zoon Sijbrandij uit Goënga hebben ook een nieuwe stal laten bouwen en dus flink geïnvesteerd. Ze zijn dan ook niet van plan om koeien te verkopen, want ze willen niet minder melk leveren. Melk is inkomen. Er zit dan ook niets anders op dan jongvee te verkopen. Omdat heel veel boeren voor hetzelfde staan, zullen de prijzen wel zakken, maar "linksom of rechtsom, beide keren kost het geld", zo zegt Wiebe Sijbrandij.

Trefwoorden: 
fosfaatregeling
(Advertentie)
(Advertentie)