Ouderen moeten het vaker doen met een laag inkomen

15 des 2016 - 10:42

Vooral oudere senioren hebben vaak een laag inkomen. Dat concludeert het FSP, het Fries Sociaal Planbureau. Dat heeft onderzoek gedaan naar de inkomenscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna de helft van de 75-plushuishoudens in Fryslân heeft een belastbaar inkomen in de laagste inkomensgroep.

Het gaat dan om inkomens tot 22.000 euro. Voor mensen van 64 tot 75 jaar geldt dat maar voor een kwart van de huishoudens. In vergelijking met de rest van het land hebben senioren in Fryslân gemiddeld net een wat lager inkomen.

Opleiding is bepalend

Toch leven senioren hier minder vaak in armoede dan jongere mensen en hebben ze het meeste vermogen. De opleiding is bepalend voor het inkomen. Senioren met een middelbare of hogere opleiding hebben een inkomen waar ze goed van rond kunnen komen.

Ouderen die geen of amper een opleiding hebben gehad, moeten het vaak doen met een laag inkomen. Zij hebben meestal alleen AOW, soms aangevuld met een klein pensioen. Vooral alleenstaande oudere vrouwen hebben vaak een laag inkomen. 

(Advertentie)
(Advertentie)