VIDEO: Hoe ziet een beest met vogelgriep eruit?

14 des 2016 - 16:27

Veel dode kuikens en mannen in witte pakken. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van vogelgriep. Maar wat doet de besmettelijke ziekte met vogels en wat zijn de symptomen? Die vraag wordt veel gesteld nu er al 1200 dode wilde vogels zijn gevonden. Een Friese natuurfotograaf maakte dinsdag beelden op het Wad van een rotgans met vogelgriep. Op de beelden is te zien hoe het beest amper op zijn poten kan staan en gedesoriënteerd rondloopt.

En zo verschijnen er meer filmpjes op social media van besmette vogels. Zo zette Mariëlle Wielstra, toezichthouder bij It Fryske Gea, beelden van een smient met vogelgriep op Facebook.

Het beest draait rondjes in het water en is zijn oriëntatie kwijt. "Het is een zeer besmettelijk virus dat de zenuwbaan van de vogel aantast. Het dier vertoont abnormaal gedrag. Roofvogels die besmette vogels eten zijn ook vaak ten dode opgeschreven," zo schrijft ze.   

Ook Herman Schuurmans kent dat beeld. "Smienten en andere watervogels draaien rondjes in het water" vertelt de muskusrattenvanger bij Wetterskip Fryslân. "Door het aangetaste zenuwstelsel kunnen ze motorisch niet goed meer functioneren. Ook als een smient alleen zit, is er vaak wat aan de hand. Het zijn echt groepsdieren. Een besmet beest kan binnen een paar uur overlijden, maar het kan ook een paar dagen duren."

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die onder wilde watervogels voorkomt en zich onder pluimvee (o.a. kippen, kalkoenen, eenden, ganzen en zwanen) kan verspreiden. Er zijn verschillende soorten vogelgriep wereldwijd. In zeldzame gevallen kunnen sommige typen vogelgriep mensen besmetten, zo schrijft het RIVM op een speciale pagina over de ziekte. Symptomen zijn dat de vogels eerst sloom zijn en geen lawaai meer maken. Later krijgen ze problemen met ademhalen, gezwollen of blauwe kleur aan kam en poten.

Dinsdag werd bekend dat een pluimveebedrijf in Abbegea  is getroffen door vogelgriep. Alle 60.000 legkippen zijn geruimd.  

Trefwoorden: 
vogelgriep
(Advertentie)
(Advertentie)