Chirurg laat weggeglipte blindedarm in buik van patiënte

13 des 2016 - 20:52
Operaasjekeamer - Foto: ANP

Een chirurg van het Antonius Ziekenhuis in Sneek moest zich dinsdag voor de tuchtrechter verantwoorden. De dokter raakte vorig jaar juli bij een blindedarmoperatie het ontstoken stuk darm kwijt in de buikholte. Hij kon het weefsel niet terugvinden en maakte de vrouw weer dicht. Ze kreeg geen uitleg en werd naar de verpleegafdeling gebracht.

De patiënte kreeg ernstige pijnklachten en uit onderzoek bleek dat ze een abces in de buik had. De vrouw werd opnieuw geopereerd en diende daarna een klacht in bij het ziekenhuis.

De klacht kwam uiteindelijk terecht bij de inspectiedienst. Volgens de dienst opereerde de chirurg met een apparaat dat hij niet volledig kende. Hierdoor kon het ontstoken stuk darm wegglippen. De dokter zei tegen de tuchtrechter dat er daarna niets had gezegd tegen de betrokkene.

Burn-out

"Ik blokkeerde en vertelde de waarheid niet. Ik zei dat de extra snede nodig was, omdat de ontstoken appendix groter was dan verwacht." 

Volgens de dokter had hij rond de tijd van de operatie last van burn-out klachten. "Ik heb daardoor niet adequaat gereageerd. Het ergste vind ik mijn gedrag tegenover de patiënt."

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg doet over zes weken uitspraak in de zaak.

(Advertentie)
(Advertentie)