Dierenbescherming: wees kritisch bij aanschaf hond

12 des 2016 - 18:44

Mensen die een hond kopen moeten kritisch zijn. Voor de aanschaf van bijvoorbeeld een televisie wordt vaak meer onderzoek gedaan. Dat zegt Ed Webers van de landelijke inspectiedienst dierenbescherming.

In een loods in Holwerd zijn maandag 25 honden in beslag genomen. In een vriezer werden de kadavers van nogeens 23 honden en een aantal konijnen gevonden. Een 20-jarige Drachtster is aangehouden. Hij verkocht de honden in de loods. De honden kosten al snel enkele honderden euro’s. Volgens Webers gaan mensen te snel over tot aankoop.

Geen moeder

Zo zouden kopers kritisch moeten worden als ze geen moeder van de hond zien. Ook kan goed onderzoek op internet helpen. Goede fokkers verkopen niet zomaar een pup uit een loods op een industrieterrein. Als dat gebeurt, dan moeten kopers goed nadenken en zich niet laten overhalen de aanschaf door te zetten.

Schattig

Volgens Webers komt het vaak voor dat de druk wordt opgevoerd. “Vooral als er kinderen bij zijn. Dan is een pup schattig en wordt het geld snel uitgegeven.” De politie kwam de Drachtster op het spoor nadat een paar mensen aangifte hadden gedaan omdat hun pup ‘zomaar’ doodging. De honden waren besmet met de besmettelijke ziekte parvo. Webers denkt dat de honden het allemaal zullen overleven. “Ze worden zo snel mogelijk door een dierenarts behandeld en daarna goed opgevangen.”

(Advertentie)
(Advertentie)