Verkering met Johan Cruijff: "zijn moeder was heel streng"

11 des 2016 - 10:12

Ze denkt terug aan een rustige jongen, geen macho, een beetje verlegen zelfs. Ze zijn een paar keer op stap geweest, en ze belden veel. Nelleke Spee uit Leeuwarden heeft toen ze achttien jaar oud was een poosje gescharreld mei Johan Cruijff. Ze woonden toen beide in Amsterdam.

Via een vriend kwam ze in contact met Cruijff. Hij was toen 19 jaar oud, en net doorgebroken. Hij speelde in het eerste van Ajax, en debuteerde dat jaar in het nationale team. Tijd voor een vriendinnetje had hij eigenlijk niet. Alles draaide om voetbal en trainen. 

De moeder van Cruijff had volgens Nelleke een belangrijke rol in het begin van zijn voertbalcarrière. Ze heeft hem en zijn broer bijna alleen opgevoed, toen Cruijff 12 jaar oud was, stierf zijn vader.

"Zijn moeder was heel streng voor hem. We hebben ook een keer gehad dat we 's avonds tegen tienen voor de deur stonden met de auto, toen kwam zijn moeder in de deuropening staan en dan zei hij: bukken!".  

De vriendschap verwaterde na een paar maanden. "Ik denk dat hij voor mij toch onbereikbaar was omdat hij het zo druk had met die voetballerij". Nelleke heeft Johan later nooit meer ontmoet. Hij stierf op 24 maart van dit jaar. 

Nelleke Spee vertelt over haar relatie met Johan Cruijff in het radioprogramma Buro de Vries. De uitzending begint om 11 uur, en is online ook te beluisteren.

(Advertentie)
(Advertentie)