Elfstedenschaatsers moeten voortaan verplicht een helm op

10 des 2016 - 14:54

Schaatsers mogen bij een mogelijke tocht dit of volgend jaar nog kiezen uit verschillende veiligheidshelmen. Dat zei voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging Friesche Elf Steden zaterdag in de ledenvergadering over de invoering van de verplichting tot een helm bij een Elfstedentocht. "Bijvoorbeeld een ski-, fiets- of shorttrackhelm. Nu zijn er niet genoeg helmen om alle schaatsers van een gecertificeerde helm te voorzien, dus dat moeten we voor de toekomst dan verder uitwerken."

Hersenletsel

Chirurg en bestuurslid Joost de Graaf legde het bestuursbesluit verder uit. "Als we kijken naar het aantal mensen dat hersenletsel en ander lichamelijk letsel heeft opgelopen tijdens de tocht van 1997, dan kunnen wij dat als bestuur niet naast ons neerleggen. Ook bij andere risicosporten is een helm verplicht, het schaatsen op natuurijs valt daar ook onder. Als bestuur moeten wij ook onze verantwoordelijkheid nemen."

Protest

Bij de vergadering kwamen ook twee mensen met een helm de zaal binnenlopen als reactie op de verplichte helm bij een komende Elfstedentocht, Bert en Joke Verschaijk uit Monnickendam. "Ik ben niet per se tegen het dragen van een helm, maar wel tegen het verplichte karakter ervan. Als schaatser loop je ook het risico om een wak in te rijden, moeten we dan straks met een zwemband gaan schaatsen of verplicht poolkleding dragen omdat het zo koud is?" Verschaijk reed de tocht in 1985, 1986 en 1997.

Verantwoordelijkheid

Lid Pyt Brandsma heeft nog nooit een Elfstedentocht gereden, maar kan zich wel vinden in het besluit. "Het bestuur heeft inderdaad verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de schaatsers, dus ik begrijp wel dat een helm daar in past."

Trefwoorden: 
helm Elfstedentocht
(Advertentie)
(Advertentie)