Smaakpaspoort moet ouderen meer laten eten

07 des 2016 - 21:23

Een smaakpaspoort is een van de gezond-eten-projecten voor ouderen die geld gekregen heeft van de provincie. Het idee komt van Thijs Geerdink, chef van een ziekenhuiskeuken.

Mensen verliezen vaak hun smaak door medicijnen. Voor het smaakpaspoort wordt eerst bekeken waar de smaakverandering zit, bijvoorbeeld in het zoete of het zure. Met het nemen van bepaalde stimulatieproducten, zoals een citroen, kan de smaakbeleving weer verbeterd worden. Dat komt in het paspoort te staan.

Gezonder eten

Als mensen eenmaal weten wat ze moeten eten om de smaak op peil te houden of te verbeteren, kunnen ze dat thuis ook doen. Aan de hand van een smaakpaspoort kunnen gerechten beter afgestemd worden op een persoon. Die kan dan weer beter en gezonder eten.

Brood met eiwitten

Met behulp van de meelfabriek van Koopmans in Leeuwarden, Bakker Breimer uit Lemmer en Puur Thijs uit Sneek - dat is Thijs Geerdink zelf - worden ook zes nieuwe producten ontwikkeld op basis van meel. Het gaat dan bijvoorbeeld om een steviger soort brood met daarin meer eiwitten. Van de eiwitten worden mensen sterker, en het brood is niet zo slap dat een stukje brood bij het kauwen een 'deegbal' wordt die niet weg te krijgen is. Met het nieuwe brood eten mensen beter en dat kan helpen bij het herstel van patiënten.

Receptenboek

Om de mensen thuis ook goed te laten eten wordt in samenwerking met de Afûk een speciaal receptenboek ontwikkeld. Daar staan Fryske streekrecepten in met daarbij een verhaal uit dat gebied.

Trefwoorden: 
Thijs Geerdink smaakpaspoort
(Advertentie)
(Advertentie)