Bewoners Easterlittens kopen huis voor Syrische familie

07 des 2016 - 18:14

In Easterlittens hebben 40 dorpsbewoners zelf een huis gekocht voor een Syrische familie. De familie Yasin met vijf kinderen woont er nu sinds drie weken. De vijf initiatiefnemers willen laten zien wat een klein dorp voor vluchtelingen kan betekenen. Verreweg de meeste mensen staan achter het initiatief.

Vluchtelingenwerk merkt dat het aantal vrijwilligers de laatste tijd toeneemt. Steeds meer mensen zijn bereid vluchtelingen te helpen. Het afgelopen jaar is het aantal vrijwilligers zelfs verdubbeld, van 7.000 naar 14.000.

Een paar jaar geleden woonde de familie Yasin nog in de miljoenenstad Aleppo, maar hun huis werd plat gebombardeerd. Ze vluchtten te voet naar Turkije en stapten op een bootje naar Griekenland. Vorig jaar kwamen ze aan in Nederland en werden van sporthal naar sporthal gestuurd. Ze hebben intussen een verblijfsstatus en hopen nu in Easterlittens rust te vinden.

Janneke Bijlsma, een van de initiatiefnemers van het project in Easterlittens, vertelt er over in Fryslân Hjoed. Ook Titus Sijmonsma van Stichting Doarpswurk is in de studio om te praten over gelijksoortige initiatieven.

(Advertentie)
(Advertentie)