Schrijver Gerben Abma is overleden

07 des 2016 - 17:51
Foto: Haye Bijlstra

Schrijver Gerben Abma is maandag in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij is 84 jaar geworden. In zijn studententijd was hij al actief als schrijver en publiceerde hij in tal van tijdschriften. Hij schreef ook korte verhalen en gedichten. In boekvorm debuteerde hij in 1962 met de roman 'De útfanhuzer'. De jaren daarna schreef Abma verschillende boeken op het gebied van geschiedenis en streekgeschiedenis.

Studie

Gerben Abma werd geboren in Folsgare. Hij studeerde theologie aan de universiteit van Amsterdam, maar studeerde af in geschiedenis. Daarnaast heeft hij Fries gestudeerd. Hij stond lang in Leeuwarden en Sneek voor de klas als leraar geschiedenis en Fries. In 1980 promoveerde Abma aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij had, met Klaas Jansma, de hoofdredactie van de 'Encyclopedie van het hedendaagse Friesland' (1975). Na zijn pensioen ging hij in Amsterdam wonen, 's zomers was hij in zijn tweede woning in Stavoren.

Literair klimaat

Abma heeft altijd kritisch gekeken naar het literaire klimaat in Fryslân, volgens hem was die te veel naar binnen gekeerd en moesten ze meer en betere contacten onderhouden met vooral de Nederlandse literatuur. Als aanzet daartoe richtte hij in 1967 samen met F.S. Sixma van Heemstra en Josse de Haan het tweetalige literair tijdschrift 'A-wyt' op. Het tijdschrift heeft twee jaar bestaan. In de jaren zeventig was Abma ook een van de initiatiefnemers van de boekesutelacties.

Trefwoorden: 
Gerben Abma
(Advertentie)
(Advertentie)